Přeskočit na obsah

V České republice ho měla každá hospodyňka. Dnes je již zapomenutý, ale odvar z něj posiluje imunitu a omlazuje.

Ačkoli dnes již zřídka zdobí naše parapety, kdysi byl nedílnou součástí mnoha domácností. Tato rostlina má jedinečnou vůni a neobvyklé vlastnosti. Zjistěte, jak přesně může pomoci.

Byliny a rostliny hrají důležitou roli v kuchyních po celém světě. Dodávají pokrmům jedinečnou chuť, aroma a barvu. Často umocňují charakter pokrmu.

Mezi nejoblíbenější patří bazalka, oregano, tymián a petržel. V komunistické éře však byla nejoblíbenější úplně jiná rostlina. Jedná se o mandle, o které dnes mnozí pravděpodobně ani netuší, což je velmi smutné.

Tato rostlina posiluje organismus a zpomaluje stárnutí.

V České republice ho měla každá hospodyňka. Dnes je již zapomenutý, ale odvar z něj posiluje imunitu a omlazuje.

Mandle (Tonsil) – rostlina známá většině jako muškát. V komunistické éře se tato rostlina vyskytovala v mnoha českých domácnostech. Skvěle se hodí jako přísada do různých nápojů a čajů a lze ji přidávat také do džemů, koláčů, omáček a salátů. Můžete z ní také připravit bylinný čaj – tak do úst „propašujete“ více listů mandlové rostliny než například při přidání do jídla. Je dobré ji pít především proto, že posiluje imunitu, což je obzvláště důležité na podzim. Díky svým éterickým olejům potlačuje růst mikroorganismů, což je velmi důležité v raných fázích nachlazení. Také zmírňuje zánět a bolest v krku, která často doprovází infekce. Kromě toho nezapomeňte, že teplý čaj pomáhá zvlhčit sliznici dýchacích cest.

Tento nápoj také zpomaluje proces stárnutí díky svým antioxidačním vlastnostem. Flavonoidy obsažené v listech mandlí mají silné antioxidační vlastnosti. To snižuje množství volných radikálů, které urychlují proces stárnutí organismu.

V České republice ho měla každá hospodyňka. Dnes je již zapomenutý, ale odvar z něj posiluje imunitu a omlazuje.

Jaké další vlastnosti má mandle?

Mandlový olej má také vlastnosti, které snižují stres a nervové napětí. Pomáhá také regulovat krevní tlak (i když je třeba mít na paměti, že nenahrazuje některé léky). Kromě toho chrání lipidy a krevní cévy před oxidačním poškozením.

Zajímavé je, že studie provedená Ministerstvem vědy a technologie ukázala, že destilovaný olej z pelargónie může být potenciálně použit jako protizánětlivý prostředek. To zase dává naději na zlepšení protizánětlivých léků a snížení jejich vedlejších účinků.