Odborníci otestovali oblíbené tabulky čokolády dostupné v německých obchodech a výsledky překvapily i je. Zjistili, že nejlepší tmavá čokoláda ze supermarketu nemusí být nutně drahá. Tři levné soukromé značky zvítězily v testu a překonaly známé luxusní produkty v kvalitě a složení.
Nejlepší tmavá čokoláda ze supermarketu
V vydání z prosince 2024 byla provedena analýza různých druhů tmavé čokolády a výsledky byly překvapivě nízké. Opět se ukázalo, že nejlepší čokoláda je ta nejdražší. Výsledky testu ukazují, že nejlepší výsledky mají organické značky. Neobsahují škodlivé látky a mohou doložit své dodavatelské řetězce. Ačkoli žádná z testovaných tyčinek nezískala hodnocení „velmi dobře“, tři produkty byly hodnoceny jako „dobré“. Jedná se o:

- Ener Bio Feine Bitter Schokolade 70 % kakaa (Rossmann) – hodnocení „dobrý“
- Fairglobe Bio Chocolate Bitter 70 % kakaa (Lidl) – hodnocení „dobrý“
- Gepa Grand Noir Zarte Bitter 70 %, Naturland – hodnocení „dobrý“
Která tmavá čokoláda je nejchutnější?
Vybrané kakaové boby a řemeslné výrobní metody často přispívají k jejich výjimečné chuti. Značky jako Porcelana a Michel Cluizel jsou známé svou sytou vůní, ořechovými tóny a ideálně jemným táním. Výrobky vyrobené z kakaa odrůdy Porcelana-Criollo a bobů z plantáže Los Ancones v Dominikánské republice jsou však podstatně dražší.
Tito výrobci upřednostňují vysoce kvalitní suroviny a ekologické výrobní metody, což jim zajišťuje vynikající pověst. Je také třeba si uvědomit, že hořká čokoláda může při umírněné konzumaci mít prospěšné účinky na zdraví. Díky vysokému obsahu kakaa obsahuje flavonoidy, které podporují krevní oběh, mají antioxidační účinky a mohou snižovat krevní tlak.

Jaká čokoláda je nejkvalitnější?
Vysoce kvalitní čokoláda se vyznačuje kvalitními ingrediencemi, pečlivou výrobou a etickým přístupem, včetně transparentních a spravedlivých dodavatelských řetězců. Použití vysoce kvalitních kakaových bobů a absence nežádoucích přísad mají rozhodující význam. Certifikace a ekologické zemědělství hrají klíčovou roli.
Značky jako Gepa a Ener Bio upřednostňují etickou výrobu a transparentnost. Jejich čokoláda je nejen chutná, ale také sociálně a ekologicky odpovědnější.
