K čištění mastného skla trouby není třeba používat škodlivé chemikálie.
Mastnota na skle trouby je problémem každé hospodyňky.
Ani moderní trouby s funkcí parního čištění nebo pyrolýzy nedokážou zcela zabránit hromadění mastnoty na skle. Při vysokých teplotách se částice mastnoty a zbytky jídla dostávají do vzduchu a usazují se na vnitřním povrchu skla . Časem vytvoří tvrdý lesklý povlak, který nejen kazí vzhled spotřebiče, ale také znesnadňuje sledování připravovaného jídla. Kromě toho spálený tuk při zahřívání vydává nepříjemný zápach, který se může dostat do jídla.

Mnoho lidí se snaží odstranit tuk ze skla trouby ocelovou vatou nebo agresivními čisticími prostředky, což vede k vzniku mikroškrábanců na skleněné ploše . To ji činí ještě méně průhlednou a nevzhlednou. Problém špinavého skla není výsledkem špatné hygieny, ale samotné povahy pečení. Při kontaktu s horkým vzduchem se tuk nutně dostane na sklo. Ačkoli existuje mnoho speciálních prostředků na čištění trub, jsou drahé. Obsahují chemické látky, kterým je lepší se vyhýbat v přístrojích, které přicházejí do styku s potravinami. Proto je pravidelné a pečlivé odstraňování tuku přírodními prostředky jediným způsobem, jak zabránit jeho nevratnému ulpívání.
Přírodní způsoby čištění mastného skla trouby
V závislosti na stupni znečištění je třeba zvolit vhodnou metodu. Pro čerstvé mastné skvrny na skle trouby se skvěle hodí kombinace citronu a soli . Namočte polovinu citronu do hrubé soli a otřete jí sklo. Krystaly soli jemně odstraní tenkou vrstvu tuku a kyselina citronová změkčí jeho strukturu a neutralizuje pachy. Po několika minutách sklo jednoduše otřete vlhkým hadříkem, aby znovu získalo lesk. Při použití této metody je důležité pečlivě odstranit zbytky soli.
Pokud však tuk již mírně připálil, bude účinnější pasta z jedlé sody a vody . Přidejte lžíci vody na půl sklenice jedlé sody. Rozetřete pastu rovnoměrně po skle a nechte působit půl hodiny. Jedlá soda je zásada, proto rozpouští kyselé zbytky tuku a působí dostatečně jemně, aby nepoškodila povrch skla. Poté sklo jednoduše opatrně otřete hadříkem. Tato přírodní metoda umožňuje vyčistit sklo trouby, aniž by se poškrábalo nebo se muselo škrábat.
Pro odstranění silně připálených, vícevrstvých usazenin nechte pastu z jedlé sody působit přes noc . Ráno sklo lehce postříkejte octovým sprejem.
Reakce mezi alkalickým jedlým sodou a kyselým octem způsobí, že zaschlý tuk se doslova odloupne od skla. Po otření měkkým hadříkem bude povrch čistý a hladký. Je důležité poznamenat, že v této metodě funguje ocet jako aktivátor. Nespojuje se přímo s jedlou sodou do jednoho roztoku, ale působí na ni až po zaschnutí, takže neztrácí svou účinnost. Odstraní alkalické usazeniny, které jedlá soda nedokázala odstranit, a zároveň vyleští povrch.

Kombinace citronu a soli dokáže zázraky s čerstvými mastnými skvrnami na oknech trouby.
Jak vyčistit sklo trouby zevnitř
Během pečení vysoké teploty způsobují, že tuk se nejen usazuje na površích, ale také se dostává mezi skla trouby . To představuje největší obtíž při čištění spotřebiče. Mnoho modelů trub však umožňuje sklo opatrně sejmout, což čištění výrazně usnadňuje.
Většinou stačí otevřít dvířka a uvolnit tlačítka umístěná dole, vedle pantů . Poté zavřete dvířka pod úhlem 45 stupňů a opatrně sejměte skleněné panely. U některých modelů jsou tlačítka umístěna na liště nahoře. Nejlepší je najít návod k obsluze zařízení, ve kterém najdete podrobné pokyny. Odstraněné skleněné panely můžete důkladně vyčistit zevnitř pomocí výše popsaných metod. Poté vložte skleněné panely do pantů a utáhněte tlačítka. Po čištění skleněné panty důkladně vysušte, aby se zabránilo tvorbě rzi.
