Na podzim jím častěji kořenovou zeleninu. Obzvláště mám ráda zdravé bílé hlízy, které používám místo zelí do salátů. Výsledek je lehký, voňavý a křupavý, takže si člověk dá rád ještě přidat.
Tato zelenina není příliš populární, což je škoda. Bílá ředkev je jemnější než černá, což z ní dělá univerzální přísadu do salátů. Její svěží, mírně nasládlá a kořeněná chuť a křupavá, šťavnatá dužina se ideálně hodí k mrkvi a okurkám. Tato příloha je nízkokalorická a bohatá na prospěšné látky.
Jak připravit salát z bílé ředkve a mrkve?

Ředkev a mrkev nastrouhám na hrubém struhadle, ale lze je také nakrájet na tenké proužky nebo nastrouhat na jemném struhadle. Přidám okurku i se slupkou a zálivku, kterou připravím z na oleji osmažených koření . Kromě hořčičných zrn používám kmín, který v této kombinaci vypadá prostě skvěle.
Koření můžete nahradit fenyklem, semínky pískavice řecké seno nebo listy kari. Do salátu přidejte lžičku nakrájeného zeleného chilli papričky , čerstvé nebo nakládané, a vše posypte koriandrem nebo petrželkou .
Recept:Salát z bílé ředkve s mrkví a okurkou
Ingredience
- 1 bílá řepa (asi 220 g)
- 3 střední mrkve
- 1 zelený okurka
- 2 lžíce oleje
- 1/2 lžičky kmínu
- 1/3 lžičky hořčičných semínek
- 4 lžíce citronové šťávy
- 4 lžíce bílých sezamových semínek (podle chuti)
- 2 lžičky medu
- sůl a pepř
Způsob přípravy
Příprava ingrediencíRozehřejte olej, přidejte kmín a hořčičná semínka a jakmile začnou praskat, přidejte sezamová semínka (pokud je používáte). Jakmile semínka začnou praskat v pánvi, přelijte obsah do misky a nechte vychladnout. Očistěte tuřín a mrkev a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Okurku nakrájejte spolu se slupkou na proužky.
Míchání salátuSmíchejte zeleninu, pokapejte kořeněným olejem, citronovou šťávou a medem. Salát promíchejte, dochuťte solí a pepřem.

