Horská kuchyně není jen o kyselém zelí. S příchodem chladného počasí vás ještě lépe zahřeje další pochoutka inspirovaná specialitami. Voňavá, hustá polévka s křupavým slaninou a zlatavými krutony, hotová za pár minut, zní jako ideální jídlo pro listopadový den. A toto jídlo od šéfkuchaře okouzluje svou jednoduchostí a hloubkou chuti.
Česneková polévka inspirovaná horskou kuchyní.

Ingredience:
- 1,5 litru vývaru
- 2 lžíce oleje
- 4 hlávky česneku
- cibule
- 4 brambory
- 100 g syrové slaniny nakrájené na plátky
- 150 ml 30% smetany
- sušený tymián
- sůl a pepř
- několik plátků pšeničného chleba
- sušený česnek
- máslo

Příprava:
Cibuli nakrájejte na jemno, brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. V hrnci rozehřejte olej, přidejte zeleninu a trochu ji osmažte. Čtyři stroužky česneku odložte stranou, zbytek nasekejte a přidejte do hrnce. Po minutě přilijte vývar a vařte, dokud zelenina nezměkne.
Mezitím nakrájejte slaninu a osmažte ji dozlatova. Nakrájejte chléb na kostky, pokapejte olivovým olejem, posypte česnekem a pečte v troubě do křupava.
Ke konci vaření vymačkejte zbývající stroužky česneku přes lis na česnek a přidejte je do polévky. Přidejte smetanu a míchejte, dokud nevznikne homogenní hmota. Na závěr dochuťte solí, pepřem a tymiánem. Podávejte horké s křupavým slaninou a dozlatova opečenými krutony. Dobrou chuť!
