Přeskočit na obsah

Česneková polévka inspirovaná horskou kuchyní podle receptu šéfkuchaře

Horská kuchyně není jen o kyselém zelí. S příchodem chladného počasí vás ještě lépe zahřeje další pochoutka inspirovaná specialitami. Voňavá, hustá polévka s křupavým slaninou a zlatavými krutony, hotová za pár minut, zní jako ideální jídlo pro listopadový den. A toto jídlo od šéfkuchaře okouzluje svou jednoduchostí a hloubkou chuti.

Česneková polévka inspirovaná horskou kuchyní.

Česneková polévka inspirovaná horskou kuchyní podle receptu šéfkuchaře

Ingredience:

  • 1,5 litru vývaru
  • 2 lžíce oleje
  • 4 hlávky česneku
  • cibule
  • 4 brambory
  • 100 g syrové slaniny nakrájené na plátky
  • 150 ml 30% smetany
  • sušený tymián
  • sůl a pepř
  • několik plátků pšeničného chleba
  • sušený česnek
  • máslo

Česneková polévka inspirovaná horskou kuchyní podle receptu šéfkuchaře

Příprava:

Cibuli nakrájejte na jemno, brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. V hrnci rozehřejte olej, přidejte zeleninu a trochu ji osmažte. Čtyři stroužky česneku odložte stranou, zbytek nasekejte a přidejte do hrnce. Po minutě přilijte vývar a vařte, dokud zelenina nezměkne.

Mezitím nakrájejte slaninu a osmažte ji dozlatova. Nakrájejte chléb na kostky, pokapejte olivovým olejem, posypte česnekem a pečte v troubě do křupava.

Ke konci vaření vymačkejte zbývající stroužky česneku přes lis na česnek a přidejte je do polévky. Přidejte smetanu a míchejte, dokud nevznikne homogenní hmota. Na závěr dochuťte solí, pepřem a tymiánem. Podávejte horké s křupavým slaninou a dozlatova opečenými krutony. Dobrou chuť!