Zejména v tmavých měsících je slunečního světla často nedostatek. Ale i v případě přípravků s vitaminem D je důležité je správně užívat.
Vitamín D přispívá k normálnímu fungování imunitního systému.
- Bez slunečního světla nám často chybí vitamín D, který je životně důležitý pro organismus a imunitu.
- Zejména v zimě, kdy je denního světla málo, mohou pomoci přípravky.
- Na co je třeba při užívání dbát, aby vitamín D skutečně působil

Vitamin D je nepostradatelný pro naše zdraví. Posiluje kosti, podporuje imunitní systém a přispívá k fungování svalů a nervů. Právě v zimních měsících však může rychle dojít k jeho nedostatku, protože náš organismus produkuje vitamin hlavně pomocí slunečního světla. Mnoho lidí pak sahá po doplňcích stravy – ale pro dosažení optimálního účinku je rozhodující správné užívání.
Náš organismus dokáže sám produkovat vitamín D v kůži pomocí UV záření slunce. Tato vlastní produkce organismu obvykle pokrývá 80 až 90 procent denní potřeby. Zbytek se získává z potravy – například z tučných ryb, vajec nebo mléčných výrobků.
Nedostatek vitamínu D: tito lidé jím často trpí
Navzdory této vlastní produkci organismu je nedostatek vitamínu D v centrální a severní Evropě velmi rozšířený. Důvodem je, že v zimních měsících není UV záření dostatečné pro tvorbu vitamínu. Ačkoli se vitamín ukládá ve svalech, tukové tkáni a v malém množství v játrech, tyto zásoby ne vždy vystačí do jara. Určité skupiny lidí jsou vystaveny obzvláště vysokému riziku nedostatku:
- senioři, protože jejich kůže hůře vstřebává vitamín D
- lidé s tmavou barvou kůže, protože pigment melanin pohlcuje ultrafialové paprsky
- lidé, kteří z náboženských nebo zdravotních důvodů nosí zakrytý oděv
- lidé, kteří tráví málo času na čerstvém vzduchu
Nedostatek vitamínu D se často projevuje příznaky, jako je neustálá únava, depresivní nálada nebo zvýšená náchylnost k infekcím. K určení, zda skutečně dochází k nedostatku, stačí podstoupit jednoduchý krevní test u lékaře. Na základě výsledků může lékař předepsat přípravky s vitamínem D ve formě tablet, kapek nebo kapslí. Vzhledem k tomu, že potřeba se liší v závislosti na stupni nedostatku, je konzultace s lékařem rozhodující pro zajištění správného dávkování a tím i optimálního zásobování.

Přípravky s vitamínem D jsou obzvláště účinné v kombinaci s tímto jídlem
Vitamín D patří mezi vitamíny rozpustné v tucích, což znamená, že tělo ho lépe vstřebává, pokud je konzumován společně s tuky. Mnoho kapek a kapslí vitamínu D již obsahuje nosné tuky, jako je MCT olej (z kokosového oleje), aby se usnadnilo vstřebávání. Tablety naopak obsahují pouze malé množství tuku, a proto by se měly užívat spolu s tučným jídlem. Například s chlebem s avokádem, pokrmem ze lososa nebo salátem s olejovým dresinkem.
Samotné doplňky stravy však nestačí. Rozhodujícím faktorem je přítomnost vitaminu D v aktivní formě, což je možné pouze při dostatečném příjmu vitaminu D do organismu, například při dostatečném množství slunečního záření. Vitamin D obsažený v tabletách nebo potravinách je totiž nejprve v neaktivní formě.
Aby ho tělo mohlo vstřebat, musí projít dvoufázovou transformací: nejprve se vitamin D v játrech přemění na ještě neaktivní formu kalcidiolu. Poté se v ledvinách přemění na kalcitriol, biologicky aktivní formu vitamínu D. Tato aktivní forma je zodpovědná za mnoho pozitivních účinků vitamínu D, jako je podpora imunitního systému a zdraví kostí.
I krátký pobyt na čerstvém vzduchu s odkrytou kůží stačí ke stimulaci produkce vitamínu D v těle. Odborníci doporučují vystavovat obličej, ruce a nohy přímému slunečnímu záření každý den po dobu 5–25 minut, v závislosti na typu kůže a intenzitě slunečního záření. V zimě, kdy je ultrafialové záření slabší, může být vhodné užívat doplňkové přípravky k zajištění dostatečné hladiny vitamínu D, aby se zajistila jeho přeměna na aktivní vitamín D. Nejprve je však třeba tuto skutečnost konzultovat s lékařem.
