Čočka je jedním z nejoblíbenějších pokrmů kuchyně. V každém regionu se připravuje jinak: s chorizem, se zeleninou, ale všechny varianty jsou skutečnou pochoutkou. Zázraky tohoto jídla se neomezují pouze na vynikající chuť: tato luštěnina je vynikajícím zdrojem železa a má nespočet výživných vlastností, které chutnají jak dospělým, tak dětem. Odborníci na výživu však doporučují přidávat tuto ingredienci během vaření.
1. Ocet v čočce
Železo je nejdůležitějším prvkem pro zdraví, ale existuje v různých formách a ne všechny druhy se vstřebávají stejně. V případě čočky se železo vstřebává v menším množství, proto je nutné jeho množství mírně zvýšit. Proto odborníci na výživu doporučují přidat během vaření trochu octa.

2. Vstřebávání železa
Podle odborníka se pro zlepšení vstřebávání železa v luštěninách doporučuje přidávat vitamín C. Může to být ocet, rajčatová šťáva, paprika nebo dokonce trochu pomerančové šťávy. Tento jednoduchý krok nejen zlepší chuť, ale také pomůže rozložit antinutrienty, jako jsou kyselina šťavelová a fytinová.
3. Hladina cukru v krvi
Snížením množství cukru zlepšujeme trávení čočky a umožňujeme tělu lépe vstřebávat potřebné živiny. Kromě toho snižujeme její již tak nízký glykemický index, což je zvláště užitečné pro lidi s cukrovkou nebo ty, kteří sledují hladinu cukru v krvi.
